The End of Mr. Y – Scarlett Thomas

A cursed book. A missing professor. Some nefarious men in gray suits. And a dreamworld called the Troposphere?

Ariel Manto has a fascination with nineteenth-century scientists–especially Thomas Lumas and The End of Mr. Y, a book no one alive has read. When she mysteriously uncovers a copy at a used bookstore, Ariel is launched into an adventure of science and faith, consciousness and death, space and time, and everything in between.


Seeking answers, Ariel follows in Mr. Y’s footsteps: She swallows a tincture, stares into a black dot, and is transported into the Troposphere–a wonderland where she can travel through time and space using the thoughts of others. There she begins to understand all the mysteries surrounding the book, herself, and the universe. Or is it all just a hallucination?Goodreads

Har ni någonsin läst en bok där ni redan innan började visste att det skulle bli hell of a weird ride? För så var det när jag valde att läsa The end of Mr. Y. Och boy, hade jag rätt.

Skulle jag beskriva boken med bara några ord så hade det blivit: Konstigt, annorlunda och stundvis ganska pretentiöst. Jag har verkligen ingenting emot konstigt och annorlunda, jag gillar det till och med, men när det känns som att blir pretentiöst endast för sakens skull så blir det snabbt outhärdligt i min bok (pun intented). Vi snackar alltså ”svåra” ord som upprepas gång på gång. Hur kul är det egentligen?

Jag kan dock förbi se det då berättelsen är så himla intressant. Som den stereotypiska bokälskare jag är så uppskattar jag berättelser som handlar om böcker. En bok med en förbannelse är till och med bättre och genomförandet är trots allt välgjort. Även då det är ett ganska lågt tempo är det spännande och de sista hundra sidorna visar sig vara de bästa och det jag kommer att ta med mig.

Utöver slutet har stora delar av berättelsen redan börjat lämna mig och mitt lilla minne. Jag är glad att jag läst den, men skulle inte plocka upp den igen. Gott så.

Förlag: HMH Books
Går att köpa här: Adlibris, Bokus, Cdon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s