A Clockwork Orange – Anthony Burgess

a-clockwork-orangeListan med klassiker jag vill (måste) läsa är lång men nu kan jag checka av ännu en. Och herregud. Hooooly moly. Nu förstår jag verkligen varför A clockwork orange anses vara en sådan där ”måste ha läst”-bok. Men nu går jag händelserna i förväg.

Inledningsvis trodde jag att språket var föråldrat (alternativt att jag är för ung med mina snart 30 bast), för jag förstod långt ifrån allt protagonisten Alex berättade. Ganska snabbt insåg jag dock att det istället är motsatsen till föråldrat. Burgess har blandat det riktiga språket med sitt påhittade slangspråk Nadsat, en blandning mellan ryska och engelska. (Det där sista insåg jag såklart inte själv, utan där fanns Google till min hjälp. Så intressant! Det finns för övrigt ordlistor att söka upp online, men både jag och författaren, hahah, rekommenderar att läsa boken utan den. Det ger mer. Men kul att läsa i efterhand.) Dessa påhittade slang får språket att bli mer tidlöst och jag kan tänka mig att det bidrar mycket till den klasssikerstämpel boken fått. Alltid aktuell, kan man säga.

Storylinen är en av de kändare. Berättelsen utspelar sig i framtidens England. Året är 1995 och Alex är 15 år. Han berättar sin egen berättelse och hans sociopatiska och narcissistiska drag blir tydliga. Han drivs av omotiverat våld, sexualbrott och allt som kommer med det. Han döms till 14 års fängelse för mord men får två år senare genomgå en ny behandling, Ludovico-tekniken, som säger sig kunna bota människor från deras onda handlingar och perversa dragningar.

Jag måste vara ärlig, trots att jag har velat läsa A clockwork orange väldigt länge så har jag också dragit mig för det. Våldet, sexualvåldet, morden. Jag var tveksam till om jag skulle kunna njuta av berättelsen men oboyyyyy vad jag hade fel. Istället fick den mig att fundera på flera moraliska och filosofiska frågor – Hur mycket bör vi egentligen styra människors inre? Om en människa ej har möjligheten att välja att vara god – är hon verkligen god? Var går gränsen för individens frihet versus samhällets trygghet – och är det egentligen två olika saker?

Tankarna förs väntat till 1984 och Kallocain och jag känner att jag fått tillbaka läslusten. Böcker är viktiga, de var viktiga på Burgess tid och de är viktiga idag. Åh.

Lyssnade på: Storytel
Förlag: Har släppts av många sedan första releasen bla W. W. Norton Company 
Går att köpa här: AdlibrisBokusCdon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s