Den unge Werthers lidande – Johann Wolfgang von Goethe

Vill man läsa om olycklig kärlek så är det Den unge Werthers lidande man ska läsa. Fast att kalla det kärlek är kanske lite … svagt. Det är snarare en besatthet det handlar om, ett beroende av bilden av en person och längtan efter att få någon som man inte kan få.

Boken handlar om den unge mannen Werther som flyttar ut till landet och träffar Lotte, som är trolovad med en elva år äldre man. Werther faller handlöst för Lotte, men känslorna är inte besvarade. Trots detta förbli de vänner och även när Lotte gift sig stå hon nära Werther. Men känslorna är för starka och driver honom till att må otroligt dålig – något måste göras.

Språket är poetiskt och på många sätt något av det starkaste jag läst. Som läsare kan man nästan ta på känslorna genom de ord von Goethe skriver. Det är smärtsamt, och hade språket inte varit så vackert så hade det varit samma passiva ”tyck synd om mig”-gnäll som hos Bella i Twilight.

giphy.gif

YES, I SAID IT.

Men. Den är stark, den är verkligen det. Vackert språk, vackra meningar, vackra ord. Hur mycket mer kan vara vackert? Och jag rekommenderar verkligen ljudboksversionen på Storytel. Fantastisk.

LITE SPOILER-ALERT, men man måste väl få snacka om slutet på en klassisk, välkänd bok från 1700-talet? Något av det mest intressanta med boken måste ändå vara effekterna den fick. Eller sägs ha fått. Werther-effekten – det vill säga att någons självmord får andra att ta livet av sig. För just det sas redan under den aktuella epoken att Den unge Werthers lidande skapade en självmordsvåg i Europa där hjärtekrossade män klädde sig som Werther för att sedan ta livet av sig i ren klassisk, romantisk anda. Detta går inte att bevisa (en liten artikel att läsa om ämnet från SvD finns här) men är ändå ett intressant ämne.

Jag skulle vilja avsluta med en mening från Goodreads-användaren Hans recension, som beskriver exakt vad känner: I would only cautiously recommend this book. Realists could handle it, but dreamers beware.”

Går att köpa här: Adlibris, Bokus, Cdon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s