Röde Orm: en berättelse från okristen tid- Frans G Bengtsson

13040653_O_1
Nyligen berättade en vän till mig att hon hade läst Röde Orm och att den var så himla bra, ”bättre än förväntat”. Jag instämde, och vi kom överens om att ”vi inte ens trodde att den skulle vara speciellt bra”. Varför vi läste den? Vi kan väl låtsas att det berodde på någon sorts intuition gällande bra böcker?

Sanningen, i mitt fall och inte min väns det vill säga, var att jag hade bränt av de flesta ljudböckerna i min bokhylla i Storytel och jag var tvungen att ta ett snabbt beslut inför en lång dag på jobbet som skulle innebära hörlurar i min ensamhet. Röde Orm var den första klassikern (ljudböcker är som bäst när de är klassiker – hur kommer det sig? Eller är det bara jag som inbillar mig?) jag skrollade fram som jag inte redan hade lyssnat på eller som jag inte ens hade hört talas om. Och resten är historia. Nåja, nästan i alla fall.

CY1fKk2

Först och främst så är det en otroligt bra ljudbok. Formatet är passande, uppläsaren Stephan Karlsén är fantastisk och berättelsen är fängslande. Boken släpptes ursprungligen i två delar (Sjöfarare i Västerled och Hemma och i Österled och är hela 18 timmar lång i sin nya, inspelade ljudboksversion. 18 timmar och inte en enda kändes det minsta tråkig eller långdragen.

Kort beskrivet handlar boken om vikingen Röde Orms äventyr tillsammans med sitt gäng. De åker både hit och dit och får uppleva det mesta tillsammans med de flesta. De träffar på flera olika platser och kulturer – ibland mer ofrivilligt än annars. Och det är galet underhållande. Karaktärerna är skitroliga, situationerna de utsätts för är over the top (det vill säga oväntande och galna) och berättelsen känns tidlös trots att den utspelar sig på vikingatiden och är utgiven på 1940-talet.

Must read!

Jag lyssnade här: Storytel
Förlag: Norstedts
Går att köpa här: Adlibris, Bokus, Cdon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s