Warcross – Marie Lu

lu_warcross_omslag_inb.jpgRecensionsexemplar från förlaget

Det som fick mig att inledningsvis bli intresserad av Warcross var två saker. För det första drog författarnamnet till sig min uppmärksamhet. Jag har läst Marie Lus två andra serier och de båda var väldigt underhållande så det var en självklarhet att hennes nästa bok skulle hamna i min bokhylla så snabbt som möjligt. Den andra anledningen var att flertalet recensioner har jämfört Warcross med en av mina all time favorites: Ready player one av Ernest Clint. Så ja, att jag skulle läsa den blev snabbt en självklarhet.

Warcross är spelet som har blivit mer än bara ett spel. För många har det blivit en livsstil, ett sätt att leva på. Så när bounty huntern Emika Chen hackar sig in i det för att få pengar nog till sin hyra förväntar hon sig att hon ska åka rakt in i fängelset utan att passera gå. Istället sätts hon på ett plan direkt för att få träffa Warcross’ skapare Hideo Tanaka. Han behöver en spion – och snart är Emika en del av en värld som hon tidigare bara kunnat drömma om.

Kopplingen till Ready player one då? … jadu. Jag är inte blind för likheterna – den virtuella världen, det rika geniet som skapade den och den fattiga, ensamma och unga huvudpersonen som gör det som ingen trodde var möjligt. Skillnaderna är dock också många och jag skulle inte gå så långt som att säga att Warcross på något sätt är en version eller kopia av Ready player one. Det stör inte, med andra ord, utan de båda har något att tillföra, om än i olika former.

Det är däremot lite synd att Emika måste vara den där stereotypiska YA-huvudpersonen. En ung, ensam, fattig tjej som förlorat allt, med en tråkig barndom… ändå så gör hon det som ingen annan kan och får på så vis den rika, unga, unika, geniala snubbens uppmärksamhet. ZzZz. Ändå så tråkar Emika inte ut mig, som huvudpersoner ofta gör (seriöst, det är ett samtalsämne vi ofta tar upp här hemma, jag har en hel teori utvecklad angående att huvudpersoner i tv-serier och böcker ofta är de mest tråkiga men att de är ett nödvändigt ont, lite som ett spindelnät som håller ihop allt och allihop). Istället tycker jag att det är ganska kul att följa henne, trots att hon tar några riktigt puckade beslut. Well, would it even be our very much loved YA without stuff like that?

gif

Både språket och storyn är enkelt och det glider snabbt framåt – och det ÄR verkligen underhållande. Nej, det kanske inte är ett litterärt mästerverk, men precis som med de tidigare serierna Lu skrivit så får hon mig snabbt engagerad i karaktärerna och jag vill ständigt framåt för att veta vad som ska hända. Det går snabbt och shit happens all the time. Så…. ja, jag längtar redan efter nästa del (som snart släpps på engelska!)

 

Förlag: Modernista
Går att köpa här: Adlibris, Bokus, Cdon

 

3 reaktioner på ”Warcross – Marie Lu

  1. Jag har inte läst Ready player one men jag fastnade inte för Warcross 😦 Trodde inte alls på att ett spel skulle spelas av 90% av befolkningen och om spelet skulle vara sådär stort skulle säkerhetsarrangemangen inte vara så svaga att hacka sådär lätt! Men jaa, jag var väl lite väl kritisk 😀 Plus gillade inte Hideo… blir nog ingen uppföljare för min del 🙂

    Gilla

    1. Att typ alla skulle spela ett spel kanske är lite att ta i, men iofs trodde nog inte många att facebook skulle bli vad det var idag heller. Att företag, kommuner och privatpersoner nästan förväntas ha ett konto. Tror ändå att den virtuella världen kommer att ta över till större del i framtiden, men det är en annan diskussion…. Hackningar kommer nog alltid att ske, det händer ju att de mest säkra systemen i världen hackas med jämna mellanrum. 🙂 Synd att du inte gillade den!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s