Fursten – Niccoló Machiavelli

fursten.jpgHar ni någonsin börjat läsa en bok utan att ha en aning om vad den handlar om? Detta trots att ni hört titeln nämnas tusen gånger som den klassiker den är? Jag var helt säker på att Fursten av Niccoló Machiavelli skulle vara en berättelse om en furste. Well. I was wrong. Istället är det…en…teori? gällande hur man som furste tar över ett geografiskt område samt behåller denna makt och allt vad det innebär.

Låter det lite småtråkigt? Det trodde jag att det snabbt skulle bli, men egentligen var det superintressant och det fångade mig så pass att jag satt och lyssnade mest överallt och hela tiden. Mikael Persbrandt var uppläsare och trots att jag inte är ett speciellt stort fan av honom så måste jag erkänna att han gjorde ett riktigt bra jobb. Jag är nu helt övertygad om att Machiavelli hade exakt samma röst som Mikael Persbrandt har. Det måste bara vara så.

Och får jag klaga på något skitkonstigt, vilket jag såklart får med tanke på att det är min blogg, så vill jag gärna kommentera översättningen av titeln. Den engelska titeln är The prince vilket är så mycket coolare. Eller originaltiteln som är Il principo!? Typ alla vill läsa om prinsar men furstar känns lite mindre coolers, och detta är mer fakta än åsikt skulle jag vilja påstå.

Men man ska vara seriös. Och det är seriöst att tänka på att Fursten är ett verk skrivet i början av 1500-talet och att det är en verklig persons direkta analys av hur makt intas och upprätthålls – hur politik bäst bör föras och hur man vinner folkets gunst. Hur bör en stat styras? Frågor som än idag på många sätt är aktuella på många håll, även om stora delar av Machiavellis metoder är lite väl brutala för min personliga syn på ledarskap. Än dock visade det sig vara mer hänförande än jag hade vågat hoppas på och såhär i efterhand är jag glad att det inte visade sig vara en berättelse om en furste utan istället var exakt vad det är.

Lyssnades på: Storytel

Förlag: Natur & Kultur
Går också att köpa som analog bok med riktiga sidor här: Adlibris, Bokus, Cdon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s