Artemis – Andy Weir

WEIR_ARTEMIS.jpg
Jag gillade verkligen Ensam på Mars (som jag skrev om här.) Filmen var också underhållande, om än annorlunda på flera sätt. Efter att ha hört på flera håll att Weirs senaste bok Artemis inte levde upp till Mars-hypen så var jag lite nojig över att jag skulle bli besviken.

Men det skulle jag nog inte påstå att jag blev.

Vi är kvar i rymden, men istället har vi kommit att hamna i månens första stad dit folk flyttar, lever, turistar och ja – allt som man gör på jorden. Nästan, åtminstone. Som läsare får vi följa Jazz, en langare som snart ska komma att ramla in på en mycket mer kriminell bana. Och ja, shit goes down real quick.

Jag lyssnade på denna som ljudbok och ska jag vara ärlig så kom det att bli lite svårt att hänga med i allt det tekniska, det där superrymdiga som Weir verkar älskar att skriva om. Det känns ändå som att det var värt det då ljudboken var så himla bra, bortfallet av allt det där som jag inte riktigt förstod till hundra procent var absolut värt det.

Så, vad gillade jag då? Jazz, först och främst. Däremot så är Weirs sätt att skriva henne lite…bristfälligt ibland. Kanske är han värdelös på att skriva karaktärer eller så är det det klassiska att män suger på att skriva ur kvinnors perspektiv. Vad det än beror på så är det tröttsamt. Jazz hade varit mycket coolare och lättare att relatera till om hon hade känts mer verklig och inte så ”typisk” i vissa fall. Nå, det är svårt att beskriva och förstå om man själv inte läst boken då det mer än en känsla överlag än några få konkreta exempel.

Storyn! Den gillade jag. jag visste inte vad det hela skulle handla om mer än en månstad så jag blev flera gånger förvånad över var berättelsen tog mig och vilka håll man ständigt drogs mot. Detta tillsammans med den tekniska ”informationen” Weir ständigt väver in i storyn ger en berättarstil som jag upptäcker att jag återigen uppskattar och dras in i. Något jag gärna hade kunnat vara utan var brevväxlingen (men ja, jag fattar grejen. I aint stupid).

Artemis saknar dock den där humorn och känslan som tog Ensam på Mars upp till den pidestal som jag satte den på. Tyvärr. Men ja, absolut värd att läsa om man gillar rymden och sådant nördigt. Och vem har inte någon gång drömt om att åka till månen?

Förlag: Bookmark förlag
Går att köpa här: Adlibris, Bokus, Cdon

En reaktion på ”Artemis – Andy Weir

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s