Dagbok från ditt försvinnande – Malin Lagerlöf

9789146231110.jpg
Det finns ett par speciella boktillfällen som är fastetsade i mitt minne.

Ett är första gången jag hörde talas om Harry Potter och de vises sten. Ett annat är när jag mitt i tonårens hormonstinna tid satt i villatrappan och vägrade lägga ner Pojken som kallades Det. Jag är hundra procent säker på att jag på samma sätt kommer att minnas när jag storgråtandes läste de första femtio sidorna av Dagbok från ditt försvinnande medans jag låg i ett varmt bad. Efteråt ringde jag – fortfarande gråtandes – min man som var på jobbet. Mellan hulkningarna fick jag fram mitt budskap. Du skulle bara våga gå och dö ifrån mig.

Daniel Lind Lagerlöf försvann 2011 när han rekade inspelningsplatser på västkusten. Kvar lämnade han sin fru Malin, med tre barn varav den minsta bara var tre månader gammal. I Dagbok från ditt försvinnande får vi läsa Malins dagbok från då Daniel försvann. Genom den värsta smärtan, mörkaste dagarna och de stunder det kändes nära omöjligt att orka.

Detta är en bok där det är viktigt att det man läser har skett på riktigt. Det är ingen historia, det finns ingen betydelse av en bra story. Man vet redan från början vad det handlar om: Död och sorg för en av de som blir lämnade kvar. Det är sanningshalten som får mitt hjärta att brista. Sorgen och smärtan är på riktigt och det slår mig som en käftsmäll. Den råa ärligheten Malin lyckas förmedla är något som tar tag i mig och håller fast. Hon lämnar ut hela sig själv, även de där sidorna som inte är det man vill skriva högst upp på CV:t. Veckorna efter jag har läst ut boken kommer jag på mig själv sittandes med boken i mina tankar. Det är något med Malins sätt att förmedla den råa, skitjobbiga situationen på ett sätt som vägrar lämna mig.

Min man frågade mig varför jag läser böcker som denna när jag vet att jag kommer må så dåligt. Helt ärligt så vet jag inte riktigt, men i detta fall är jag tacksam att jag gjorde det.

Förlag: Wahlström & Widstrand
Går att köpa här: Adlibris, Bokus, Cdon.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s