Caraval – Stephanie Garber

Omslagsbild-Stephanie-Garber.jpg
Ni vet när en bok hypas till tusen och man bara måste läsa den? Någonstans där längs hypens väg böjade en del booktubers kritisera den också och jag började inse att kanske kommer jag inte att älska denna så som jag inledningsvis trodde? Sen drog någon en koppling till Ready pleyer one av Ernest Cline och här är jag idag.

Scarlett är fast på den ö hon och hennes lillasyster Donatella vuxit upp på. Hennes enda väg bort från ön och hennes fars våld är genom det stundande giftemålet med en greve hon ännu inte träffat. Hela sitt liv har hon drömt sig bort till Caraval – ett årligt uppträdande där åskådare deltar i ett magiskt spel där de med hjälp av ledtrådar måste finna något som spelens ledare Legend har gömt.

Plötsligt får Scarlett en inbjudan och snart är hon på väg tillsammans med sin syster och en främmande sjöman. När de kommer fram försvinner Donatella och Scarlett tvingas ge sig in i spelet trots att hon har svårt att avgöra vad som är på riktigt eller på låtsas.

Jag förstår tankegångarna när det gäller jämförelsen med Ready player one – det är ett spel med utmaningar och spels…. och den likheten är om man stretchar det. Och utöver detta är det två helt olika böcker – inte för att det behöver vara dåligt i sig, men när någon jämför med en av mina favoritböcker någonsin så är det lätt att göra mig besviken.

Och lite besviken blir jag, inte för att det är en dålig bok – för det är det inte egentligen, utan för att varken berättelsen eller karaktärerna får mig att känna speciellt mycket. Stundvis blir det actionspäckat och ganska spännande men det faller snart igen då jag inte bryr mig alls om någon av karaktärerna. Det kvittar mig om Scarlett lyckas eller misslyckas, vilket är lite synd för jag tror att om Garber hade lagt lite mer tid på karaktärsbyggandet så hade hon lyckats dra in mig också.

Sen var det vissa grejer som jag inte tyckte made really sense heller, om än lite detaljer här och där. Jag vill inte spoila, och kanske var det jag som inte uppfattade allt, men jag köpte inte hela världsuppbygget och hur det funkade. Utöver detta så var det ganska underhållande stundvis – jag hade velat ha fler gåtor och pussel dock, det kändes som att de fick alldeles för lite fokus! Pussel gör mig svag!

Däremot: Så himla nice med fokus på syskonpepp i ren Frozen-anda. Två syrror som har tagit hand om varandra ger ett stort plus!

Förlag: B Wahlströms
Går att köpa här: Adlibris, Bokus, Cdon

En reaktion på ”Caraval – Stephanie Garber

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s