Bästa läsupplevelserna 2017

Jag har läst så himla många bra böcker i år så att om jag skulle lista dem alla så skulle vi vara här hela natten. Men om jag skrapar på toppen så fanns det ett par stycken som var en aningen mer perfekta – alla av olika anledningar. Obs! Ingen inbördes ordning.

  • Monstrumologen – Rick Yancey – Jag förväntade mig en nice ungdomstypisk bok med lite läskigheter men fick så himla mycket mer. Monster, 1800-tal, karaktärer som inte är perfekta människor (långt ifrån). Jag uppskattade del två i serien, Wendigons förbannelse, nästan lika mycket, men bara nästan.
  • Emma – Jane Austen – En fantastisk klassiker som fick mig att bli lika blödig som jag blev alla fyra (eller fem?) gånger jag sett tv-serien baserad på samma bok.
  • Hela Iron Fey-serien: Järnkonungen, Järnprinsessan, Järndrottningen, Järnriddaren – Julie Kagawa. JAG ÄLSKAR VARENDA SIDA, VARENDA KARAKTÄR.
  • Hela Talon-serien hitills: Drakarna, Rebellerna, Soldaterna, Legion – Julie Kagawa. Igen. Jag började att läsa den pågående Talon-serien innan jag läste ovan nämnda Iron Fey, och min kärlek till Talon är mer lugn och kontrollerad. Men ja, jag reserverar och springer till Akademibokhandeln varje gång en sequel släpps. Så kanske inte så kontrollerad ändå.
  • Liseys berättelse – Stephen King – Min relation med Liseys berättelse är speciell. Det finns ingen bok som berört mig som denna. Första gången jag läste den var jag dryga 16 bast och helt plötsligt förstod jag mig själv och min ångest (fast det fattade jag inte att det var förrän förra året). Jag är helt säker på att Liseys berättelse fick mig att bli en mer empatisk människa. Jag är också helt säker på att jag och Stephen King själv är de enda som har denna som favorit skriven av Stephen King.
  • Djurens gård – George Orwell – Satir, koppling till den verkliga, politiska världen samt djur som talar? Orwell lyckas på under 100 sidor skriva en berättelse som håller och är aktuell så här 70 år senare. Geni.
  • De utvalda-serien: Tankeläsaren, Monstrets dotter, Hemligheternas rike – Kristin Cashore – Kvinnokampen i dessa alltså! YÄS. Enskilt fick de fyror i betyg men som serie och med sina slutklämmar är det en solklar femma. Också en av de serier jag läst som jag kommit att prata om, rekommendera och tänka tillbaka till mest de senaste månaderna och det är ju alltid bra.

Så ja. Bams år är Julie Kagawas år tydligen. Absolut min nya favoritförfattare (förlåt JK Rowling.) Min man gaspade högt som fasen första gången jag sa att denna förändring i hierarkin hade skett. Men så är livet.

2018, here I come. Vad ska vi läsa då?

 

2 reaktioner på ”Bästa läsupplevelserna 2017

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s