Pojken på bron – M.R. Carey

141c7d5e-59ca-4701-afdd-b224e777d560.jpg
Recensionsexemplar

Hungerpesten har härjat i över ett decennium, mänskligheten är nästan helt utrotad och civilisationen är på väg att bli ett minne blott. De hungriga finns nästan överallt och där de inte finns hittar man istället vildar, människor som verkar ha backat flera hundra år i utvecklingen på bara några år – med ett aggressivt beteende som främsta vapen.

Ett forskningsteam samt några soldater ger sig ut på en resa som de hoppas på ska rädda hela världen – åtminstone de sista spillror som finns kvar av den. I teamet finns en femtonårig autistisk pojke, Stephen Greaves, med hög intelligens och med vad man hoppas är svaret på hela världens frågor. Finns det ett botemedel? Han upptäcker något fasansfullt, men också fantastiskt – kan det vara räddningen de alla sökt efter?

Jag älskade verkligen hur Flickan med gåvorna började, det kan mycket möjligt ha varit den starkaste inledningen jag läste under förra året. Så är inte det tyvärr inte i detta fall, men istället avslutades Pojken på bron med ett nästan lika starkt BANG och det får mig att hungra efter mer. Jag vill inte spoila, speciellt inte de sista tio sidorna (haha, det hade varit typiskt, va?) men wow, alltså, nice twist.

Carey ger sakta men säkert läsaren små bitar av förståelse om den omvärld som inte ens huvudkaraktärerna vet speciellt mycket om längre. Vi får veta mer om tiden då hungerpesten slog till, hur snabbt den slog till och hur människor reagerade. Jag är egentligen den sortens läsare som gillar att ha världen uppmålad med en nästan övertydlighet, men i detta fall gillar jag att inte veta mer än karaktärerna, att få upptäcka bit för bit. Det blir som ett pussel, där bitarna läggs i samband med att man får följa forskarteamets resa i den klaustrofobiska pansarvagnen, ut i en värld som ingen längre känner till.

Vi får följa flera olika karaktärer, vilket kom att bli ganska förvirrande stundvis. Jag kom inte speciellt nära någon karaktär utöver Greaves (och kanske forskaren Khan) just på grund av att perspektivet kom att hoppa mellan dem alla mest hela tiden. Det kändes som att jag inte riktigt gavs tiden att komma dem tillräckligt nära för att börja bry mig tillräckligt mycket, tyvärr, och jag tror att berättelsen hade kunnat vinna på att minska antalet perspektiv en aning.

Jag gillar verkligen att vi får veta mer och mer om hungerpesten och den världsordning som nu styr. Och slutet fick mig verkligen att bli hungrig efter en tredje del Uh, hur ska detta sluta?

Del #2, en fristående prequel, i serien om Hungerpesten. Del #1 Flickan med gåvorna kan man läsa om HÄR
Förlag: Ordfront förlag
Går att köpa här: Adlibris, Bokus, Cdon

4 reaktioner på ”Pojken på bron – M.R. Carey

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s