Monstrumologen – Rick Yancey

yancey_monstrumologen_omslag_inb.jpg

Vi lever i en podcast-tid så jag vågar knappt säga att jag inte är ett stort fan av formatet. Jag föredrar ljudböcker i 99% av fallen men ingen regel utan undantag.

Historiepodden och jag har ett långt och intensivt förhållande och de flesta avsnitten har jag lyssnat på flera gånger. Nyligen så la de upp ett avsnitt om monster (som du kan lyssna på här) där Bo Eriksson, historiker och författare, tillsammans med Daniel och Robin snackar monster. ALLTSÅ. HUR KUL? Efter en stund nämns några monster  (Wendigon!) som jag kände igen från Rick Yancys serie Monstrumologen som jag nyligen läste två delar i.

tumblr_inline_mrhpe4Qpbf1qz4rgp.gif

Monstrumologen får vi läsa den föräldralösa Will Henrys dagbok när han är assistent åt en doktor som specialicerar sig på monster i New Englands 1800-tal. Will Henry har kommit att vänja sig vid att doktorn spenderar hela nätter åt att skära i konstiga monsterexemplar men han är inte förberedd på det som komma skall. En besökare har med sig en ung flickas kvarlevor tillsammans med det monster som åt henne. Monstret är en baby-antropofag, en varelse utan huvud som äter genom en stor mun mitt på bröstkorgen. Enligt doktorn finns det saker som tyder på att antropofagerna ökar i antal väldigt fort. Det är upp till Will Henry och monstrumologen att stoppa det!

Jag blev fast direkt. Berättelsen i sig är fantastisk, karaktärerna likaså. Doktorn är ett klassiskt rövhål men jag älskar att följa honom. Ibland är han direkt elak mot Will Henry och då vill jag sparka honom i huvudet men han tillför så mycket, och jag vill inte ha honom på något annat sätt än som han är.

Och: Hur fantastiskt är det inte med monster och läskigheter? För ja, det är en ganska creepy berättelse stundvis. Det var den första bok jag läst som Yancey skrivit och jag blir absolut sugen på att ge mig in på Femte vågen-serien trots att filmen var sådär (läs: skitdålig och verkar inte få en uppföljare). På tal om filmatiseringar: Hoppas på Monstrumologen som typ Netflix-serie. Amazing.

Det enda jag saknar är fler kvinnliga karaktärer. Eller ja, typ några alls?

Looking.gif
Men ändå: Mycket jädrans bra. Full poäng. Har som sagt redan läst andra delen och längtar efter den tredje.

Del #1 i serien om Monstrumologen
Förlag: Modernista
Går att köpa här: Adlibris, Bokus, Cdon

 

3 reaktioner på ”Monstrumologen – Rick Yancey

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s