Trogen intill döden – Jonas Moström

Trogen-intill-döden.jpg
Recensionsexemplar

Jag ogillar att inte inleda en bokserie med den första delen, det kvittar liksom om det är fristående delar. Fattar ni hur jobbigt det är när man rör sig i deckarvärlden? Serier med fyrahundra delar och nya spännande släpp mest hela tiden. Så ja, jag har faktiskt jobbat på denna värdelösa egenskap som jag ligger inne mde och skulle ändå vilja påstå att jag har gjort framsteg. Trogen intill döden är just detta – en fristående icke-första del i en serie som handlar om psykiatrikern Nathalie Svensson, kriminalkommissarie Johan Axberg och gärningsprofilmannagruppen. Och vet ni vad? Det gör ingenting att det är del fyra och inte del ett.

En känd fotbollsspelare hittas död i sin säng i sin sommarstuga och det verkar bero på naturliga orsaker, trots att det är konstigt att han har en blå ros liggandes på bröstet. Det dröjer ett par dagar men snart dyker det upp fler dödsfall runt om i Sverige med samma konstiga detalj. Det tar inte lång tid innan gärningsmannaprofilgruppen kallas in. Nathalie avbryter sin semester men Johan är först upptagen med sin familj. Snart tvingas han på grund av tragiska anledningar ändå att kasta sin in i leken och den stora frågan är: Vad har en fotbollsspelare i Ystad, en pilot i Kiruna och en dansare i Göteborg gemensamt?

Ibland upplever jag det som att vi är på väg att drunkna i antalet böcker när det gäller det svenska deckarundret. Det pumpas ut böcker och ibland kan det vara svårt att hänga med. Det är även desto svårare att producera något unikt som sticker ut i massorna. Oftast tycker jag dock att det är fantastiskt, skriv och släpp och läs så många böcker som möjligt, det behöver inte vara världsrevolutionerande för att vara underhållande och bra. Och det är det inte, världsrevolutionerande alltså – men det är ABSOLUT underhållande och bra (och mer än så). Och man får absolut det som man lovas: En spännande (seriöst, jag var ett steg bakom genom hela storyn) berättelse med karaktärer och sidostorys som är lätta att tycka om.

Jag gillar verkligen Nathalie och Johan, inte för att de är perfekta (cause they aint) utan för att de känns så riktiga. Moström har lyckats ta de där tråkiga och jobbiga sakerna från ”vanliga” människors liv (separationer, att känna sig fast i en situation man inte riktigt vill vara i och att jonglera barn och jobb) att bli underhållande. Real people in a real world, så att säga. Förutom att de jagar seriemördare medan jag sitter hemma i mjukisbrallor och kollar på Hela Sverige bakar typ. Det är lätt att relatera till dem och jag gillar dem båda är väl det jag försöker att säga.

Det går snabbt och lätt framåt och storyn är verkligen underhållande. Som sagt inget revolutionerande, men jag gick igenom flera ”amen nu vet jag ju vem det är”-moments som alla utvecklades till ”fan, jag hade fel (igen)” och absolut en och annan wtf-stund. Nu är jag ju ingen Poirot, men skulle ändå vilja påstå att jag har en och annan hjärncell.

Om jag kommer att läsa fler böcker av Moström? Ja, absolut.

Del #4 i den fristående serien om Nathalie Svensson och Johan Axberg
Förlag: Lind & Co
Går att köpa här: Adlibris, Bokus, Cdon

2 reaktioner på ”Trogen intill döden – Jonas Moström

  1. Haha vi är i samma sits. Det pumpar ut böcker man vill läsa, många (de flesta) delar i serier och många av dem har man inte hunnit med när de började. Den här serien av Moström tycker jag du ska försöka läsa de tidigare delarna av också, jag gillade dem. Jag försöker också bli bättre på att inte känna att jag måste läsa serier från bok 1 utan hoppa på mitt i en serie om det kommer ut en bok jag tycker låter som någonting för mig 🙂

    Gilla

    1. Åh, vad kul att de tidigare är bra, får försöka hinna läsa dem med tanke på att jag gillad denna. Ja, man måste bli bättre på att inte tvinga sig att läsa från del ett.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s