American gods- Neil Gaiman

9789175037233.jpg
Efter påtryckningar satte jag mig och såg tv-serien American gods på streamingtjänsten Amazon Prime. När jag hade sträcksett de sex första avsnitten var jag tvungen att vänta hela två veckor för att få se säsongens avslutning. Jag blev som förhäxad och det enda jag snackade om i flera veckor både med vänner, på jobbet och online var detta fantastiska som hänt mig: American gods.

Så jag läste boken.

Shadow släppt ut tidigare från det flera års långa fängelsestraff bara för att få veta att hans fru dog i en bilolycka kvällen innan. Hans hemresa korsas med den mystiske mr Wednesday, som han inte vet någonting om men ändå går med på att arbeta för. Vad har han att förlora? Enligt mr Wednesday ligger det mörka tider framför dem och de måste göra allt i sin makt för att se till att rätt sida står som vinnare i slutändan.

Först och främst så vill jag ge kredd åt att American Gods av Neil Gaiman kom att bli en tv-serie istället för en film, det gör det lättare att få tid nog att klämma in så mycket som möjligt av storyn. Och missförstå mig inte, jag ÄLSKAR som sagt serien, men det är lite konstigt att antalet scener från boken som återkommer i serien är cirka 1. Att delar blir förändrade är förståeligt (och jag kan acceptera det men aldrig förlåta det) men att ändra i stort sett hela storyn? Är det inte bara ett sätt att tjäna pengar och Gaimans namn och bokens titel?

Nåja, jag älskade serien och rekommenderar 10/10.

Boken är långt ifrån dålig måste jag erkänna, mest gillar jag att följa Shadow men även den värld som målas upp runt omkring honom. Det är spännande med de amerikanska gudarna, hur de kopplas ihop med den långa historia som ligger bakom oss men också den nutid vi lever i. Hur de anpassar sig, och ibland misslyckas med att anpassa sig.

Jag tycker dock att det går lite för sakta ibland, och jag önskar att humorn skulle lysa igenom mer tydligt så som den gör i tv-serien. Boken hade med fördel kunnat vara 100 sidor kortare och jag hade inte klagat. Såhär i efterhand sitter jag ändå och tycker om den mer än jag tyckte att jag gjorde under tiden jag läste den. Aint it strange? Det är en berättelse jag gillar att ha levt igenom, och som jag ofta tänker tillbaka på. Lite oftare på serien än på boken, måste erkännas.

Förlag: Månpocket
Går att köpa: Adlibris, Bokus, Cdon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s