Så långt vi kan följas – Susanna Martelin

9789150119091.jpg
Recensionsexemplar

Vissa böcker gör ont. Denna boken gör ont. Som fan. Bara en varning sådär inledningsvis.

Alexandra och Krzysztof blev vänner i högstadiet och sedan dess har deras vänskap växt. Nu är de mer som syster och bror än vänner. Alexandra har precis flyttat ihop med sin pojkvän och livet som vuxna börjar ta över när det som inte får hända sker. Helt plötsligt faller hela livet ihop.

Så långt vi kan följas av Susanna Martelin är en berättelse om vänskap, sorg och att gå vidare. De flesta av oss har förlorat någon vi älskar och vi alla sörjer på olika sätt. Men vad gör man när den man älskar mest i livet, den som känner en bäst, försvinner? Hur orkar man gå upp på morgonen? Hur går man vidare? Går det ens?

Styrkan i Så långt vi kan följas är att känslorna känns äkta, jag kan ta på Alexandras smärta. Vi lever i en tid då passivitet tyder på svaghet och man måste vara så stark som möjligt. Det är skönt att läsa om någon där sorg slår till i form av passivitet, något som ofta ses som tabu trots att vi är många som själv ramlar ner i hål av passivitet ibland.

Det är en kort bok och den går snabbt att läsa igenom. Egentligen tycker jag inte att den skulle behöva vara längre, men jag hade uppskattat fler tillbakablickar. Det var de som gjorde att jag som läsare fick en närmare relation och började känna med karaktärerna så pass snabbt. Det var också de som byggde upp och visade den fina relation som fanns mellan Alexandra och Krzysztof – något som jag verkligen värdesatte.

Slutligen så vill jag säga att jag verkligen tror att det finns ett värde att skriva böcker riktade mot unga där man diskuterar döden och hur man hanterar den och sorgen som kommer efteråt. Adjö herr muffin av Ulf Nilsson är en barnbok som tar upp just döden fast för småttingar och det var också en av de mest viktiga böckerna som jag läste under tiden jag arbetade på förskola. Samma sak är det lite med Så långt vi kan följas – det är en bok som inte böjer sig att tala om något som är så pass jobbigt och viktigt som döden. Även barn och ungdomar sörjer – låt oss tala om det istället för att försöka skydda dom ifrån en verklighet som de inte kan undvika att stöta på. Litet sidospår bara.

Förlag: Alfabeta
Går att köpa här: Adlibris, Bokus, Cdon

3 reaktioner på ”Så långt vi kan följas – Susanna Martelin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s