Fangirl – Rainbow Rowell

9789150220773.jpg
De senaste åren har jag stött på namnet Rainbow Rowell i stort sett överallt. Det verkar inte finnas en enda bokbloggare som inte har läst (och oftast hyllat) främst Eleanor & Park eller Fangirl. Jag ligger med andra ord tre år efter alla andra, precis som jag alltid är (det är en självvald image, jag lovar). Efter att Fangirl stått och stirrat argt på mig i bokhyllan i mer än ett halvår plockade jag äntligen upp den. Bra val kan jag ändå påstå såhär i efterhand.

Tvillingarna Cath och Wren ska börja på college och det är första gången i deras liv då de inte ska dela rum. Wren är utåtriktad och ser fram emot festandet och att få vara självständig från sin syster. Cath mår redan innan de har flyttat dåligt över allt det nya hon kommer att möta. Ett nytt hem, en ny rumskompis, en pappa som hon inte kan ha koll på. Hon vill spendera all sin tid åt att skriva sin fanfic-bok om den kända Simon Snow men blir ständigt störd av sin rumskompis’ pojkvän Levi.

Det är något med böcker som utspelar sig på college (och internat!), de tilltalar mig av oförklarliga anledningar. Verkligheten är sällan som i böckernas värld, men jag får lust att hoppa på nästa flyg för att dra iväg och plugga litteraturkunskap på något coolt college med en supernice rumskompis och massor med partaj.  Men åter till boken.

Vad jag gillar mest är humorn, den känns ung och verklig. Det finns massvis med exempel men när jag började bläddra för att hitta några så hittade jag inte vad jag sökte efter på hur länge som helst.

När Cath vaknade satt Reagan vid hennes skrivbord.
”Är du vaken?”

    ”Sitter du och tittar på mig när jag sover?”
    ”Ja, Bella. Är du vaken nu?”
    ”Nej.”
(s. 286)

Jag skrattar högt flera gånger men främst är det ett språk som är vaket – som håller mig vaken – och komiskt. Det för berättelsen framåt och gör också att boken passar mig som handen i handsken. Humor i min simpla smak, med andra ord.

Men. Det finns alltid ett men. Delarna som handlar om Simon Snow. Hur jädrans tråkiga är inte de då? Ja, alltså, man får läsa delar av Simon Snow-fanficen och det. gör. inte. ett. skit. för. berättelsen. Tänk vilken magi som hade kunnat skapas på de sidorna om Cath fick ta plats istället för Simon. Nä.

Jag hade gärna också sett att man fick veta lite mer i slutet men det om något är verkligen en smaksak. Jag ogillade inte slutet, jag hungrade bara efter mer. Kanske på grund av att jag är kär i Levi. Vilken fantastisk karaktär Rainbow skapat, delarna med honom var mina absoluta favoriter!

Slutsats: Åh ja. Kommer absolut att läsa fler böcker av Rowell. Antligen ganska snart.

Ps. Kul med en närvarande farsa medan morsan var den som var frånvarande! Switching it up, just like in the real world. Ds.

Förlag: Berghs
Går att köpa här: Adlibris, Bokus, Cdon

 

 

2 reaktioner på ”Fangirl – Rainbow Rowell

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s