Hjärtlös – Marissa Meyer

meyer_hjartlos_omslag_inb_0.jpg
Recensionsexemplar

Meyer verkar ha en grej för att ta sagor från vår barndom och leka runt med dem. I The lunar chronicles-serien hanterade hon moderna versioner av bland andra Askungen och Rödluvan. Nu har hon istället släppt den helt fristående Hjärtlös som utspelar sig i Alice gamla klassiska Underlandet. Men denna gången är det lite annorlunda, för nu reser vi tillbaka i tiden och får lära oss hur den hemska Hjärter Dam kom att bli den elaking vi alla känner till henne som.

Catherine tillhör Hjärters överklass – hennes föräldrar vill att hon ska gifta sig med kungen men själv drömmer hon om att öppna upp ett bageri tillsammans med sin kammarjungfru och bästa vän. Men det verkar som att kungen faktiskt tänker fria, och Catherine vet inte alls vad hon ska göra. Mitt i tumultet träffar hon på Jest – kungens nya narr – och kanske har ödet något annat i åtanke för henne än vad hennes föräldrar tror och hoppas på?

Låter nice, va? Och det är det också. Efter ett tag glömmer jag bort att jag redan vet hur det kommer att bli i slutet och blir påmind (och ledsen, för det är inte så jag vill att det ska bli) men det stör inte alls att man redan vet egentligen. Det blir snarare mer spännande ju längre det går och jag vill veta hur och varför. Varför blir Hjärter Dam en sådan ond person? Hur hamnar alla våra andra favoritkaraktärer från Alice i Underlandet där de är långt senare, när vi träffar på dem igen? Till exempel en viss katt som försvinner ibland…

Det är lite synd att Meyer skapar en väldigt patriarkal värld med starka normer utan att någonstans kasta in lite kritik eller ifrågasättande och att Catherine så ofta är väldigt passiv i den roll hon ges bygger tyvärr på just detta. Det är nog det enda som jag stör mig på utöver att Catherine stundvis är ganska tråkig – blärk. Tur att jag har Jest att förälska mig i…

Absolut läsvärd, med andra ord och väldigt kreativt att resa tillbaka i tiden från en klassisk gammal berättelse – istället för att modernisera. Kul att följa en karaktär som man tidigare känt till som genomond.

Här har jag skrivit om andra böcker av samma författare: Cinder
Förlag: Modernista
Går att köpa här: Adlibris, Bokus, Cdon

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s