Revolvermannen – Stephen King

9789100172770
Den ständiga King-sjukdomen som härjar världen över har smittat även mig. Mr Mercedes har blivit tv-serie, DET är en biosuccé och snart har serien 1922 också premiär. Samtidigt har Stephen och hans son Owen skrivit en bok tillsammans – Sleeping beauties. Sist, men inte minst, har också Det mörka tornet gått upp på biosalongerna. King-sjukdomen har utvecklats till en fullskalig King-epidemi. Och jag älskar det.

Jag bröt mot den oskrivna regeln att man bör läsa boken före man ser filmen och gick på bio och såg Det mörka tornet (jag gjorde samma sak med DET, men jag är alldeles för uppskrämd för att tala om det just nu). Recensionerna har väl varit sådär men jag tyckte inte att den var speciellt dålig. Inte en film jag kommer att minnas för evigt kanske, men absolut sevärd. Så jag köpte boken.

And so it began.

Revolvermannen skrevs  i början av 80-talet och är den första delen i den serie som skulle avslutas med en sjunde del 2004 (för att sedan få ännu en del några år senare). I förordet till den utgåva jag läste berättar King lite om inspirationen – Sagan om ringen, Den gode, den onde, den fule och Mannen utan ansikte. Detta är något jag absolut märker av och jag kommer att tänka på vad läraren som hatade fanfiction i Fangirl av Rowell sa (inte i exakta ord): När du skriver behöver du inte skapa en ny värld varje gång – du kan inspireras av det som redan finns runt omkring dig. Och King lyckas verkligen med det, det är hans egen värld men den har kopplingar till så mycket annat fantastiskt som man känner till sedan innan.

Vad jag kom att inse när jag läste boken var att filmen hade frångått otroligt mycket av originalstoryn. Ja, sju böcker ska bli tre filmer (och en tv-.serie om jag fattat rätt?) MEN SERIÖST – inte en enda scen var densamma som i första boken? Den röda tråden var typ knappt där? Det finns få undantag då jag som läsare inte saknar något i en filmatisering men här var skillnaden brutal. På ett dåligt sätt. För boken var verkligen fantastisk.

Roland är den sista revolvermannen som finns kvar och han lägger all sin tid på att jaga Mannen i svart. Världen han lever i går att liknas vid Vilda Västern, men som är i förändring. Det håller på att förgöras och dras isär. Rolands mål är att finna Det mörka tornet, som sägs vara mittenpunkten för alla världar och längs vägen finner han död, en kvinna att älska och pojken Jake.

För mig handlar det hela om jakt. Om att jaga och leta och trots att berättelserna är så olika så dras mina tankar till Vägen av McCarthy. En vandring mot någonting som man egentligen inte riktigt vet vad det är, men man måste vandra ändå. En ensamhet i en värld i förändring, ett mörker som är svårt om inte omöjligt att stoppa. Det går inte alltid fort men det finns ständigt en känsla av att något är fel, som en bubbla. Jag börjar ifrågasätta allt omkring – är det ett trick av Mannen i svart? Jag känner mycket, jag blir så jävla förbannad på den där Roland ibland att han fick mig att gråta. Men jag hejar på honom, fasen vad jag hejar på honom.

Det sägs att Revolvermannen är den sämsta delen i serien. Om det stämmer så har jag en fantastisk resa framför mig. Det hoppas jag verkligen. Tur att jag redan har köpt hem den andra delen.

Del #1 i serien Det mörka tornet
Förlag: Albert Bonniers förlag
Går att köpa här: Adlibris, Bokus, Cdon

 

5 reaktioner på ”Revolvermannen – Stephen King

 1. Jag gillade inte alls den här första delen. Varför kommer jag inte ens ihåg. Jag tror mig ha märkt att om man gillar de första delarna så verkar man inte vara så glad i resten och tvärtom. Följaktligen så älskade jag de sista fyra delarna eller så 🙂 Hoppas du också gör det 😉

  Gilla

  1. Ja, jag har hört att det är många som är tveksamma till den första delen – hoppas verkligen att jag gillar de sista också… de är ju bra mycket tjockare så vill gärna njuta av dem hehe.

   Gilla

  1. Åh, vad kul! Hoppas att jag också gillar dem. Alltså, filmen var väl okej, men skulle inte vilja påstå att den är baserad på boken mer än att karaktärerna är typ samma

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s