Millie Birds bok om döda saker – Brooke Davis

9789100144982
Ni vet när en bok jämförs med en annan bok så pass många gånger att man när man väl till slut läser den inte kan göra annat än att jämföra och leta likheter? I de flesta kanaler där Millie Birds bok om döda saker nämndes dök det också upp jämförelser med Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (här finns min recension av den btw) av Jonas Jonasson. Jag ser likheterna, det gör jag absolut. Mest i känslan, det där som finns mellan raderna, men också i de överdrivna och både tragiska och komiska karaktärerna. Så likheten finns, men jag skulle verkligen inte vilja påstå att de ens är i närheten av att vara samma bok.

Mille Birds bok om döda saker innehåller en mer tragisk berättelse, där den sjuåriga Millie har, guess what, en bok där hon listar alla döda saker hon stöter på. Helt plötsligt blir hennes pappa punkt nummer 28. Hur ska hennes mamma någonsin kunna bli glad igen? En dag lämnas Millie kvar i köpcentret. Hennes mamma måste ha gått vilse, inser Millie, och bestämmer sig för att stanna exakt där de senast var tillsammans. Ingen reagerar över det ensamma barnet förrän åttiotvåårige Karl dyker upp. Deras väg kommer att korsas med den bittra åttiotvååriga Agatha och helt plötsligt är de ute på ett äventyr tillsammans för att hitta Millies mamma.

Det blir en fantastisk resa för både karaktärerna och mig som läsare. Trots en rolig ton och karaktärer som får en att skratta rakt ut så bubblar tragiken under ytan konstant. Hur kommer vi över den sorg som människor runt oss lämnar efter sig? Vad är det som driver en människa till att överge sitt barn?

Det är en fin berättelse som håller sig på balansen mellan det tunga, tragiska och det lättsamma, roliga. Den är kort, och snabb och absolut värd att läsa. Typ så.

Förlag: Albert Bonniers förlag
Går att köpa här: Adlibris, Bokus, Cdon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s