Versioner av oss – Laura Barnett

Versioneravoss
Recensionsexemplar från förlaget

När Versioner av oss av Laura Barnett ramlade ner i brevinkastet blev jag glad av flera anledningar. Omslaget får mig, av någon anledning, att tänka på filmen En dag, som jag hulkgrät till på tåget mellan Stockholm och Malmö en gång för många år sedan. Och upplägget är inte helt annorlunda, men ändå långt ifrån densamma berättelse.

Vi följer Eva och Jim från deras första möte i tonårens 50-tal, i tre parallella versioner av deras liv. Vid deras första möte gör de olika val som kommer att pusha dem i olika riktningar, tillsammans eller utan varandra. Men hur stor påverkan har egentligen de val vi gör?

Så istället för att följa huvudpersonernas liv genom nedslag som i En dag får vi i Versioner av oss tre olika möjliga liv för de inblandade. Det som är så intressant med upplägget är att jag gillar olika saker i de olika versionerna. I den ena versionen ogillar jag Jim så himla mycket efter några år. Han utvecklas till en person som jag väldigt länge knappt klarar av. I en av de andra versionerna är han istället en av de karaktärerna jag dras till mest. Sen finns det karaktärsdrag som självklart finns hos personerna i alla versionerna.

Och lite är väl det poängen, tänker jag, att våra val påverkar våra liv och framtider otroligt mycket, men det finns också saker med oss som förblir så som det alltid varit.

Ibland är det lite (läs: sjukt jävla mycket) svårt att hänga med vad som har hänt i vilken version. Vi snackar ändå tre berättelser med i stor utsträckning samma namn, platser och drömmar – åtminstone inledningsvis. Det är mitt största problem, och det tar bort en del av läsupplevelsen när man får bläddra bakåt, svärandes, för att fatta vilken jädra Eva det är man följer i detta kapitlet. Ja, de alla är döpta till Version ett, Version två och Version tre – men att komma ihåg vad som har hänt var? Nä. Det var icke så lätt alla gånger.

Utöver det? Kärleksfullt, tragiskt, ledsamt, fint och så som livet mest är. Och så får den en att tänka efter – hur stor påverkan har egentligen våra val?

Förlag: Louise Bäckelin Förlag
Går att köpa här: Adlibris, Bokus, Cdon

2 reaktioner på ”Versioner av oss – Laura Barnett

  1. Jag gillade denna riktigt mycket men precis som du säger så var det inte helt lätt att hänga med, jag gjorde faktiskt en liten fusklapp för att kunna skilja de tre versionerna åt =)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s