De utvalda #1: Tankeläsaren – Kristin Cashore

de_utvalda_tankelasaren-cashore_kristin-19023676-frnt
Särlingars utseende sticker ut på grund av de olikfärgade ögonen, men den egentliga skillnaden mot andra människor är att de har gåvor utöver det vanliga. Vissa har en otrolig styrka, andra har matlagningens gåva.

När Katsa var åtta år visade sig hennes gåva – dödandets – genom att hon dödade en fullvuxen man. Nu har det gått tio år och hon används som vapen av sin morbror Randa, kung över ett av de sju rikena. Hon tvingas skada och döda människor som på olika sätt gjort kungen arg – och hon hatar varenda sekund. Tillsammans med några vänner har hon därför i hemlighet byggt upp Rådet, som hjälper vanliga medborgare när de blir utsatta för olika svårigheter – attacker, våld och hot.

En dag möter Katsa särlingen Po, och helt plötsligt har hon en värdig motståndare i träningssammanhang men också en vän. Po visar henne hur det kan vara att vara särling – med hennes gåva men utan Randas makt över henne.

Tankeläsaren av Kristin Cashore är en sådan bok som åkte med ner i nätkundkorgen utan någon riktig anledning. Jag minns inte om jag ens läste om storyn innan. När jag till slut plockade boken ur bokhyllan var det främst för att jag inte riktigt visste vad jag hade lust att läsa. Så med andra ord: inga speciellt höga förväntningar, kanske därför var överraskningen desto större. Jag gillade verkligen den här.

Först och främst: Jag ÄLSKAR Po. Han är intressant men långt ifrån förutsägbar, och han bidrar till att hålla storyn levande och föränderlig. Katsa är en bra person att följa enligt mig, främst på grund av hennes karaktärsutveckling, men även: HON ÄR SÅ COOL! Slåss mot patriarkatet gång på gång. Like a queen. Det är massor jag uppskattar utöver karaktärerna: Storyn som inte är tråkigt linjär utan istället föränderlig tack vare att det händer en miljon grejer, gåvorna som är så otroligt fascinerande, vänskaperna. Det är mycket som tar tag i mig och får mig att längta tillbaka till världen och berättelsen ständigt när jag inte redan sitter med näsan mellan bladen.

Jag läste ett par recensioner av denna där (främst) amerikaner menade på att Tankeläsaren är ”anti-äktenskap” och förespråkare av sexuell aktivitet för unga. Detta gör att flertalet läsare valt att inte läsa klart boken eller inte ens börja läsa den. Om detta vill jag bara säga: HAHAHAHA. Katsa vill inte gifta sig någon gång. Hon kritiserar ett par gånger äktenskapet och är rädd för att bli fången, att förväntas bete sig på sätt som inte passar henne, detta i ett patriarkalt samhälle. Samt, några oskyldiga sexskämt dras och SPOILER några karaktärer ligger med varandra (detta beskrivs dock inte). Jag tycker att detta är positivt på alla sätt och vis. Äntligen. Woho!

Nyligen hade jag en diskussion med (läs: rant för) min sambo angående att jag har en känsla av att (ofta amerikanska) ungdomsböcker undviker att diskutera sex och lust samtidigt som de gärna ger mycket plats åt kärlek mellan unga vuxna. Detta sker så ofta att jag i efterhand har upplevt det som moraliserande, även om jag i diskussionen använde det kanske lite överdrivna ordet propaganda indirekt från den kristna högern (så långt kanske vi inte ska dra det, men det har säkert något att göra med vad som säljer/inte säljer). Jag säger inte att alla ungdomsböcker bör innehålla sex, men det är … intressant att nästan inga (utöver de som uttryckligen handlar om just sex) nämner den lust som väldigt många känner i samband med den kärleken som så gärna finns med i varenda bok. Speciellt när både målgruppen och de berörda karaktärerna är typ 17 år. Den mest galna och kåta tiden i livet typ. Istället ignorerar man lust och sex helt och hållet.

Jag vet inte. Kanske överdriver jag. Folk får ju såklart bojkotta böcker av vilken anledning de än vill, men jag ville ändå bidra med min åsikt. Mer sex och lust i ungdomslitteraturen!

Del #1 i serien om De utvalda.
Förlag: Månpocket
Går att köpa här: Adlibris, Bokus, Cdon

5 reaktioner på ”De utvalda #1: Tankeläsaren – Kristin Cashore

 1. Gillade hela serien jättemycket. Känns som jag kanske måste läsa om den, var ett tag sen. Jag antar att du kommer läsa fortsättning och vill bara lugna dig med att allt hänger ihop på slutet. Jag blev själv helt förbryllad när jag läste tvåan ( Monstrets dotter ) och den handlar om helt andra personer. Men allt binds ihop snyggt i sista boken, bara så du inte blir helt förskräckt. 🙂

  Gilla

  1. Jag läser tredje delen nu. Saknar karaktärerna både från första och andra delen, men det funkar ju ändå! Hoppas på många svar i slutängan.

   Gilla

 2. Detta är en av mina favoritserier, älskar alla tre böckerna och karaktärerna känns som kära vänner! Det är som Bokhuset säger en serie där man behöver läsa alla delar för att förstå hela sammanhanget men de är verkligen värda att läsas!

  Gilla

  1. Jag är inne på del tre nu, hela serien är verkligen fantastisk! Ser fram emot att få hela storyn att vävas ihop och få svar påallt

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s