Flickan med gåvorna – M.R. Carey

9789170378836.jpg
Recensionsexemplar skickat av förlaget

England är ödelagt efter katastrof och en liten del av befolkningen hann sätta sig själv i säkerhet. Den sista möjligheten till räddning finns hos ett par barn med speciella…gåvor.

”Melanie är en mycket speciell flicka. Dr Caldwell kallar henne för »vårt lilla geni«. Varje morgon väntar Melanie i sin cell i militärbunkern på att dagens lektioner ska börja. När de hämtar henne håller en vakt pistolen riktad mot hennes huvud medan två andra hjälps åt att spänna fast henne i stolen. Hon tänker att de nog inte tycker om henne. Ibland skojar hon och säger att hon faktiskt inte bits. Men ingen skrattar.”

Ovan citat har jag lånat från bokens baksida. Jag tycker att stycket är talande för både berättelsen och den känsla som genomgår från den allra första sidan. Flickan med gåvorna skriven av M.R. Carey är en thriller som framkallar en klump i magen och en ständig rysning. Tydligen finns det en film som kom ut nu för några veckor sedan, och jag är 100% redo trots att IMDB påstår att det är skräck och trots att jag är sjukt mesig. Dålig kombo.

Första tredjedelen är en av de starkaste inledningarna jag någonsin har läst. Det som följer är fortfarande spännande och väldigt bra, men det är något speciellt och magiskt (samt vidrigt) som stannar kvar där i början tyvärr. Ändå är det en bladvändare i mina ögon, jag läser mest hela tiden – i väntan på bussen, i rulltrappan, på lunchrasten. Det håller sig ändå spännande till slutet.

Karaktärerna är intressanta, och väldigt olika varandra. De reagerar alla olika på olika händelser och de alla utvecklas på olika sätt. Och fyfan, den syn på barnen som genomsyrar den nya världen är vidrig, men det är också den som gör att de olika karaktärerna känns så äkta. De har olika sett att se på barnen, påverkade av sina erfarenheter och personligheter. Här lyckas Carey verkligen.

Och sista trettio sidorna? Jävlar. Man vill ju inte spoila, men jävlar alltså.

Rekommenderas åt: Inte den känsliga i alla fall. Uhh.

Förlag: Ordfront förlag
Går att köpa här: Adlibris, Bokus, Cdon.

4 reaktioner på ”Flickan med gåvorna – M.R. Carey

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s