Legend – Marie Lu

lu_legend_omslag_poc_0June och Day är båda 15 år och bor i Republiken men trots detta har de inte mer gemensamt. June är uppvuxen i ett rikt område och hon får den finaste utbildningen som finns. Hon är också den enda som någonsin har fått alla rätt i Prövningen, de tester som landets alla 10-åringar får utföra. Med andra ord är hon ett underbarn som förväntas göra karriär inom militären när hon blir klar med skolan. Day lever på gatan medan hans familj tror att han är död. Han fick underkänt i Prövningen, vilket gjorde att han inte har något värde i Republikens ögon. Han är också den mest jagade brottslingen i landet, en rebell som tidigare aldrig skådats.

Deras liv förs samman då June’s bror blir mördad och Day blir huvudmisstänkt. June svär på att hon ska hitta Day för att hämnas sin bror, medan Day istället är upptagen med att försöka få fram medicin så att hans lillebror kan överleva pesten. I sådana desperata tider – vem kan man lita på?

Efter att ha sett Legend av Marie Lu överallt så kände jag att det var dags att hugga tag i den. Som de flesta andra böcker jag har läst på sistone så låter det som något som bör passa mig – och det gör det också. I jämförelse med vissa av de andra liknande YA-serierna (Hungerspelen, Divergent med flera) så upplever jag att berättelsen känns mer sann och realistisk (obs! Ej synonymt med Bättre). Det finns inga speciella krafter eller så, utan endast en viss teknisk utveckling jämfört med vår värld idag. Självklart är det svårt att inte jämföra Legend med de andra serierna, men jag tycker absolut att den är tillräckligt unik för att vara värd att läsa.

Att man får följa både June och Day uppskattas, då det ger en inblick i de bådas tankegångar och det gör det också enkelt att se att de båda har både bra och dåliga sidor. Ingen är enbart ond eller god, vilket jag tyvärr alldeles för ofta stöter på i böckernas värld. Det kan hända att jag är lite kär i Day (jag menar, rebell som kritiserar staten? Yes, please). Synd att han är 15 år gammal. Och påhittad.

Rekommenderas till: Er som gillar serier såsom Hungerspelen, Divergent, Röd drottning…

Del 1/3 i Legend-serien
Förlag: Modernista
Går att köpa här: Adlibris, Bokus, Cdon

4 reaktioner på ”Legend – Marie Lu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s