Dracula – Bram Stoker

bram-stoker-dracula-1Här sitter jag och ska beskriva handlingen i en av de största klassikerna vi har (inte minst för att den är föregångare till i stort sett alla tv-serier och filmer om män som biter folk i nacken, hehe) och så blir det helt tomt i hjärnkontoret. Ehhh. Det är som svårast att beskriva det som alla redan vet.

Dracula – den ursprungliga vampyren (typ). Jonathan Harker är fånge och gäst hos just Dracula i hans slott i Transylvanien. Härifrån får vi följa Draculas väg och hans förödande spår via brev mellan Jonathan och hans älskade, mellan vänner, läkare och andra i Draculas direkta närhet.

Som sagt så är Dracula uppbyggd utifrån brev mellan de olika karaktärerna. Man får följa hur några av männen tror att en kvinna har blivit dödssjuka, men hur de snart inser att det beror på att någon (dam dam dam!) på något oförklarligt sätt lyckats ta sig in i sovrummet för att göra henne sjuk.

Brev är ett intressant verktyg för att måla upp en berättelse. De skapar mystik, för allt som inte anses viktigt nog skrivs inte ner i dessa brev, men det kan också vara frustrerande. Jag vill ju veta mer. Som mest spännande är det när Dracula kommer till England och man får följa de första funderingarna kring om hur fasen allt kan gå så fel så fort för hans offer. Vad är det egentligen för konstig sjukdom? Den delen får 4.5/5 i betyg, men andra delar drar ner betyget en del.

En bok som jag är glad att jag har läst, mest för att veta vilka egenskaper som har överlevt till dagens vampyrer och vilka som är senare påhitt. Bra, men inte så bra att jag vill läsa den igen. Den är lite för tjock för det.

Betyg: 3.5/5

Går att finna hos bland annat: Bokus och Adlibris

2 reaktioner på ”Dracula – Bram Stoker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s